Emperor Penguin

Aptenodytes forsteri

The emperor penguin is the largest of 17 species of penguin at 1.15 m (45 in.) tall. It is also the only animal to inhabit the open ice of Antarctica during the winter.

Emperor penguin

Emperor penguin singing on the ice in Antarctica. Photo by Mario_Hoppmann / iStock.com.

They face wind chills as cold as -60°C (-76°F) and blizzards of 200 km/h (124 mph).

Despite such harsh conditions, emperor penguins spend their entire lives on the ice or in the surrounding waters of Antarctica.

How Emperor Penguins Survive Extreme Conditions

To survive in a severely frigid climate, emperor penguins are equipped with several special adaptations. Four layers of scale-like feathers protect them from icy winds and provide a waterproof coat.

Emperor penguin

Emperor penguins have four layers of scale-like feathers. Photo by Coldimages / iStock.com.

The penguins can store large amounts of fat which insulates their bodies while also serving as a long-lasting energy source.

They have small bills and flippers, which helps to conserve heat, and special nasal chambers that minimize the heat normally emitted through exhalation.

Because their arteries and veins are situated close together, emperor penguins have the ability to recycle their own body heat. With this system, blood is cooled down on the way to the penguins’ extremities and warmed up on the way back to the heart.

What Emperor Penguins Eat

Emperor penguins are effective hunters. They eat krill, squid, silverfish, and other kinds of fish.

Adapted to the Sea

Emperor penguins swimming

A group of emperor penguins swimming in the Weddell Sea. Photo by Gonzalo Solari / iStock.com.

At sea, emperor penguins glide through the water with great speed and agility. Their aerodynamic bodies and strong flippers make them excellent swimmers, reaching speeds of 3.4 m/s (7.6 mph).

They can dive deeper than any other bird – as deep as 565 m (1850 ft.) – and they can stay under for more than 20 minutes.

Adapted to the Ice

Emperor penguins are specially adapted to traveling on ice. They use strong claws on their feet to help grip the surface as they shuffle along.

They also slide on their sleek bellies while pushing with their feet.

Emperor penguin sliding on belly on ice.

Emperor penguins slide on the ice on their bellies while pushing with their feet. Photo by Michel VIARD / iStock.com.

March of the Penguins

Every winter (which begins in March in Antarctica), emperor penguins traverse up to 80 km (50 mi.) across the ice to reach stable breeding grounds.

Males arrive shortly before females, ready to attract a mate with displays and courtship calls.

Emperor Penguin Reproduction

Emperor penguins are monogamous during each breeding season, choosing only one mate. Most will find a new mate the next year, but some pairs choose to form a bond again.

Emperor penguins and chick

Emperor penguins with chick. Photo by BernardBreton / iStock.com.

Once the female lays an egg, in May or June, she will pass the egg to the male to incubate. Then, she will make the long voyage back to the sea to feed.

As there are no nesting supplies available on the ice mass, emperor penguins must create a safe, warm environment for the eggs using their own bodies.

Careful to keep the egg sheltered, the male will balance the egg on his feet and cover it with a warm layer of feathered skin called a brood pouch.

In the next couple months, the male emperor penguins must cope with the worst weather conditions on earth, all the while eating nothing. To withstand the harsh winds and blizzards, the penguins huddle together in groups.

They take turns moving towards the inside of the pack, where it is warmer, thereby sustaining the entire group.

Once the females arrive back at the colony, they regurgitate food for the hatchings to eat. At this time, the males can finally return to sea to fish, and the females will continue care for the chicks.

After a few months, the juveniles leave the shelter of their mothers’ brood pouches and stay in chick groups called crèches. This allows the females to go fish.

Emperor penguins

Emperor penguins with chicks in Antarctica. Photo by vladsilver / iStock.com.

In December, the young penguins finish their molt, and they’re ready to swim and fish on their own.

On average, emperor penguins live about 15-20 years in the wild. But only a third of the juvenile penguins will make it to their first birthday, falling prey to seabirds like giant petrels or skuas. In the water, both juveniles and adults fall prey to leopard seals and killer whales.

Conservation Status

According to the IUCN Red List, emperor penguins are considered an endangered species.

Emperor penguins face several threats due to human activity. Rising temperatures due to global warming reduces emperor penguin breeding grounds and overfishing limits their source of food.

It is projected that their population will decline rapidly over the next three generations as a result of climate change.

Further, studies have shown the appearance of Infectious Bursal Disease Virus (IBDV) antibodies in emperor penguin chicks.

IBDV is a highly contagious poultry disease that was most likely brought to Antarctica via humans exposed to infected birds. More studies are currently being conducted to measure the effect of the disease on emperor penguin populations.

What You Can Do to Help

If you would like to help emperor penguins, you can reduce carbon emissions which lead to global warming.

Some measures include walking, biking or taking public transportation instead of driving, using energy saver appliances and light bulbs, buying locally grown produce, reducing your consumption of manufactured goods and packaging, recycling, and more.

You can also donate to charities to help preserve emperor penguin habitat or adopt a penguin through WWF.

Emperor Penguin Range

Emperor penguin range map

Emperor penguins spend their entire lives on the ice or in the surrounding waters of Antarctica.

More Emperor Penguin Resources

Quick Fact Sheet
Emperor penguin

Common Name(s): Emperor Penguin

Scientific Name: Aptenodytes forsteri

Animal Type: bird

Size: 1.15 m (45 in.) tall

Weight: 25-45 kg (55-100 lb.)

Lifespan: 15-20 years

Conservation Status: Endangered

About the Author
Penguins Don't Wear Pants

Abi Cushman is a contributing editor of Animal Fact Guide and My House Rabbit. She is also an award-winning author and illustrator of funny picture books for kids, including Penguins Don't Wear Pants and Flamingos Are Pretty Funky.

To learn more and to download free activity sheets, visit AbiCushman.com.