Macaw

Psittacidae

When you think of a macaw, you may picture a brightly-colored, talking bird. Macaws are very colorful parrots that can imitate a wide range of sounds, including human speech.

Scarlet macaw

Scarlet macaw. Photo by czekma13 / iStock.com.

In the wild, macaws inhabit the rainforests of South America. They make their nests in holes in trees, as well as on banks and cliffs.

They can live in flocks of 10-30, or smaller family groups, or even pairs. Being groups help protect them from predators, like larger birds or snakes.

Types of Macaws

There are 17 species of macaw, and they range in size. The smallest macaw, the Hahn’s macaw is 30-35 cm (12-14 in.) in length with a wingspan of about 15-20 cm (6-8 in.).

Hyacinth macaws

Group of hyacinth macaws, the largest of the macaws, in the Brazilian Amazon forest. Photo by Tarcisio Schnaider / iStock.com.

The largest macaw (and largest parrot in the world) is the hyacinth macaw, which measures 1 m (40 in.) in length with a wingspan of about 1.2 m (4 ft.).

Special Adaptations

Macaws are specially adapted for their environment. They have curved beaks with enough strength to crack open nuts and seeds.

Great Green Buffon's Macaw

Macaws, like this great green Buffon’s macaw, have strong curved beaks that can crack open nuts and seeds. Photo by acephotos / iStock.com.

Their wings and body shape help them fly through their forest homes at up to 100 km/h (60 mph).

Even their trademark bright feathers are helpful. Their color helps them blend in with the leaves and fruit in their trees.

What Macaws Eat

Macaw groups travel together in the morning and afternoon to forage for food. They eat fruit, seeds, nuts, and grains. They also eat insects.

Macaw Communication

In between foraging, macaws stay together to vocalize and preen their feathers. Their natural call sounds like a shrill scream.

These calls help them check in with each other, alert for danger, or play.

Hyacynth macaws

A pair of hyacinth macaws in a tree hollow in Pantanal, Brazil. Photo by Uwe-Bergwitz / iStock.com.

Macaw Reproduction

Macaw pairs, who partner for life, breed during the wet season, which is November to April. Not every pair produces an egg, but those that do lay 1-4 eggs per season.

Female macaws spend most of the time sitting with eggs and being fed by the male. After less than a month of incubation, the eggs hatch.

Baby macaws stay with their parents for 1.5 years.

Macaw chick

A blue and gold macaw chick. Photo by coscaron / iStock.com.

Macaws can live up to 50 years old in the wild.

Conservation Status

There are several species of macaw whose populations are at risk. The biggest threat to macaws is habitat loss, but hunting and trapping also contribute to declining populations.

More Macaw Resources

Quick Fact Sheet

Common Name(s): Macaw

Scientific Name: Psittacidae

Animal Type: bird

Size: 30-100 cm (12-40 in.) long

Lifespan: 50 years

About the Author

P.A. Smith is a middle school Language Arts teacher. He is also a contributing editor of My House Rabbit.