Bobcat

Lynx rufus

The bobcat, with its fluffy cheeks, pointy ear tufts, and short tail, is the most common wild cat in North America.

Bobcat

The bobcat is the most common wild cat in North America. Photo by JohnPitcher / iStock.com.

There are millions of bobcats ranging from Mexico to southern Canada. But you may have trouble spotting one because these cats are elusive, solitary, and most active at night.

Bobcat vs. Lynx

Bobcats are often confused with other types of lynxes (Canadian lynx, Iberian lynx and Eurasian lynx). But bobcats are the smallest of the lynxes, measuring 65-105 cm (25-42 in.) long and weighing between 4-15 kg (9-33 lb.).

They also differ from other lynxes because they have black spots on reddish-brown fur, shorter ear tufts, and their footpads are bare. Other lynxes have plain gray coats and broader hairy feet that act like snowshoes.

How Bobcats Move

Bobcats may roam 3-11 km (2-7 mi) per night. When they walk, they place their back feet in the same tracks as their front feet in order to reduce noise.

Bobcats are excellent jumpers, pouncing on their prey and killing them with one bite. In fact, bobcats can jump as high as 3 m (10 ft.) and as far as 3.5 m (12 ft.)!

Bobcat in tree

Bobcats are skilled tree-climbers. Photo by Larry Pace / USFWS.

They are also skilled at climbing trees and rocky ledges.

In addition, they’re fast runners, reaching speeds of 48 km/hr (30 mph). Bobcats can even swim well too!

What Bobcats Eat

For the most part, bobcats prey upon cottontail rabbits and hares, but they also eat squirrels, mice, snakes, lizards, dogs, cats, sheep, poultry, and even small deer.

Hunting from dusk to dawn, bobcats have excellent night vision and a good sense of smell.

Bobcat

Bobcats primarily hunt rabbits and hares. Photo by JohnPitcher / iStock.com.

Bobcat Territories

Bobcats live in forests, coastal swamps, deserts and scrublands.

They are territorial animals and mark their territories by spraying urine and leaving feces.

Female bobcats have territories that span 13 sq. km (5 sq. mi.) while male bobcat territories span 78 sq. km (30 sq. mi.).

A male bobcat’s territory may overlap with several female bobcat territories, but female bobcats will not overlap territories with each other.

Bobcat Dens

Bobcats sleep in dens. Usually they have several dens in their territory, which they make in caves, rock shelters, or tree hollows.

They spray urine at the entrances to discourage intruders.

Bobcat

Bobcats make their dens in caves, rock shelters, and tree hollows. Photo by Anita Elder Design / iStock.com.

Communication

In addition to scent marking, bobcats communicate by chortling and chirping.

During the mating season, which is late February to late March, they let out high-pitched screams in order to find mates.

Bobcat Reproduction

In May, bobcats give birth to 1-6 kittens. The kittens stay in the den for the first two months.

The mother bobcat will start bringing them prey at the end of the first month. Then in the next several months, she’ll teach them how to hunt, while still providing them with food.

After 8-12 months, the kittens leave to find their own territories. Bobcats live for 10-15 years in the wild.

Bobcat kitten

A bobcat kitten in the wildflowers in Illinois. Photo by Grayson Smith / USFWS.

In general, adult bobcats have no predators, except for humans. Juvenile bobcats can fall prey to eagles, great horned owls, coyotes, foxes, and bears.

Conservation Status

The bobcat is listed as a species of least concern by the IUCN Red List. Their numbers have been estimated as high as 3.5 million in the United States alone, with populations stable everywhere except Florida.

In Florida, their population is decreasing due to predation by invasive Burmese pythons. Though interestingly, in recent years, bobcats have been recorded eating Burmese python eggs.

Humans pose the biggest threat to bobcats though. People hunt bobcats for their fur, and they develop land which breaks up bobcats’ territories.

What You Can Do to Help

If you’d like to help bobcats, don’t buy products made of bobcat fur. You should also refrain from using rodenticides because bobcats often eat rodents who have ingested these harmful chemicals.

Bobcat Range

Bobcat range map

Bobcats live in Mexico, southern Canada, and every state in the contiguous United States except Delaware.

More Bobcat Resources

Quick Fact Sheet
Bobcat

Common Name(s): Bobcat

Scientific Name: Lynx rufus

Animal Type: mammal

Size: 65-105 cm (25-42 in.) long

Weight: 4-15 kg (9-33 lb.)

Lifespan: 10-15 years

Conservation Status: Least Concern

About the Author
Soaked!

Abi Cushman is a contributing editor of Animal Fact Guide and My House Rabbit. When she's not writing about weird animal facts, Abi writes and illustrates funny books for kids. Her picture books, Soaked! and Animals Go Vroom!, are available now from Viking Children's Books.

To learn more and to download free activity sheets, visit www.abicushman.com. Follow her on Instagram at @Abi.Cushman.